Savcılığa Şikayet Nasıl Yapılır?
Savcılığa Şikayet Nasıl Yapılır? Suç işlendiğinde, bireylerin yanı sıra kamu düzeni de zarar görmektedir. Bu sebepten ötürü kamu tarafından, Savcılık makamına suçları takip etme görevi yüklenmiştir. Hukuk davalarının aksine, ceza davalarının açılması için kural olarak tarafların başvurusu şartı bulunmamaktadır. Bu doğrultuda kural olarak Cumhuriyet Savcıları, kanunlarda öngörülen suçların gerçekleştiğini tespit ettiklerinde, kamu davası açmakla yükümlüdürler.
Savcılık makamı, suçun tespitini kendiliğinden yapabileceği gibi, kişilerin şikayet ve ihbarlarından da yararlanmaktadır. Şikayet, mağdur veya suçtan zarar gören kişilere tanınmış bir hak iken ihbar herkes tarafından yapılabilir.
Bir suç sebebiyle mağduriyet yaşayanların savcılık makamına yapacakları şikayet üzerine, Cumhuriyet Savcısınca gerekli araştırma yapılmak suretiyle, gerekli görülmesi halinde kamu adına ceza davası açılacaktır.
Şikayet, şikayete tabi suçlarda kamu davası açılması için dava şartıdır. Bu kapsamda, şikayetin yapılmadığı hallerde, kural olarak kamu davası açılamayacaktır.
Savcılığa Şikayet Nasıl Yapılır?
Her ne kadar şikayet, sözlü olarak yapılabiliyor olsa da, mağduriyete ilişkin dilekçe hazırlanması mağdur yararına olacaktır. Hazırlanacak dilekçe Cumhuriyet Başsavcılığı’na hitaben yazılmalıdır.
Şikayete tabi suçlarda mağdur, suç teşkil eden fiili ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikayette bulunmalıdır.
Dolandirildim savcılığa suç Duyurusu dilekçe örneği

……………… CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
MÜŞTEKİ(MAĞDUR): İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
KONU: Müvekkilimize 5651 sayılı kanun uyarınca internet yolu ile hukuka aykırı bir şekilde kişilik haklarına saldırı mevcuttur. Aşağıda belirttiğimiz sitelerde müvekkilim ………….. hakkında gerçek dışı haberler yer almaktadır. İlgili haberlerin hemen kaldırılması ve erişim engeli getirilmesi talep edilmektedir.
ŞÜPHELİ: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkil şirket, uzun bir geçmişe sahip olup ………….. Ticaret Sicili’ne kayıtlı, köklü ve saygın bir sanayi ve ticaret firmasıdır. Şüpheli şirket, müvekkil ile temasa geçmiş ve ürettikleri ürünleri satın almak istediklerini ifade etmiştir. Taraflar arasındaki anlaşma sonucunda, müvekkil şirket, ürettiği malları şüpheli şirkete satmak amacıyla teslim etmiş ve karşılığında şüpheli şirket tarafından düzenlenmiş olan çekleri almıştır.
- Söz konusu işbu çekler;
• Türkiye … Bankası A.Ş. … Şubesi’nin … seri numaralı, … keşide tarihli, … TL bedelli çek,
• Türkiye … Bankası A.Ş. … Şubesi’nin … seri numaralı, … keşide tarihli, … TL bedelli çek.
- Bahsi geçen çeklerin vade tarihlerinde bankaya ibraz edilmesi sonucunda karşılıksız çıkması ve arkasının yazılması üzerine, müvekkil şirket şüpheli şirketle iletişim kurmaya çalışmış ancak herhangi bir sonuca ulaşılamamıştır. Bu durumun ardından şüpheli şirketin, müvekkil şirkete olan fatura borçları icra takibine alınmış ve aynı zamanda keşide ettiği çeklerden bir tanesi üzerine……………. Asliye Ticaret Mahkemesi’nden ihtiyati haciz kararı alınmıştır.
- Türk Ceza Kanunu’nun 157. maddesi, dolandırıcılık suçunu tanımlamaktadır. Bu maddeye göre, hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Şüpheli şirketin müvekkil şirketi güvenilir oldukları konusunda kandırarak gerçekleştirdiği hileli davranışlar, dolandırıcılık suçunun tipik bir örneğini oluşturmaktadır.
- Ayrıca, şüpheli şirketin bilişim sistemlerini, banka veya kredi kurumlarını araç olarak kullanarak gerçekleştirdiği dolandırıcılık suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesinin 1-f bendi kapsamında nitelikli hale gelmektedir. Şüpheli, müvekkil şirketi kasten kandırarak çekleri karşılıksız çıkarmış ve bu şekilde ekonomik bir avantaj elde etmiştir.
- Şüpheli, müvekkil şirketi sadece kandırmakla kalmamış, aynı hileli yöntemleri kullanarak başka şirketleri de dolandırmıştır. ………. Ticaret Müdürlüğü ve ………. Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı diğer firmaların da mağdur olduğu belirtilmiştir. Bu durum, şüpheli şirketin sistemli bir şekilde hareket ederek birçok firmayı dolandırdığını göstermektedir.
- Yukarıda açıklanan sebeplerle, müvekkilimiz şüpheli şirket ve yetkilisi tarafından dolandırılmış ve büyük bir mağduriyet yaşamıştır. İcra yoluyla şüphelilere ulaşılamamaktadır. Bu nedenle, şüpheli …………..’nin cezalandırılması için gerekli soruşturmanın yapılmasını ve kamu davası açılmasını talep etmekteyiz. Ayrıca, şüpheli şirket … İth. İhr. San. Ve Tic. Ltd. Şti. hakkında güvenlik tedbiri alınması önem arz etmektedir.
(Yukarıdaki paragraflarda yer alan kısımları, kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
HUKUKİ DELİLLER: İlgili Çeklerin Fotokopileri, Fatura Suretleri, … İcra Müdürlüğü …/… esas sayılı icra dosyası, … İcra Ceza Mahkemesi …/… esas sayılı dava dosyası ve sair her türlü yasal delil
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda ifade edilen tüm sebepler doğrultusunda; Şüpheli …………….nın cezalandırılması için gerekli soruşturmanın derhal yapılmasını ve kamu davasının açılmasını, şüpheli şirket … İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. hakkında güvenlik tedbiri alınmasını talep etmekteyiz. Yukarıdaki hususların değerlendirilerek gereğinin saygıyla yerine getirilmesini arz ve talep ederiz.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Dilekçe Örneği-2
……………… CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
MÜŞTEKİ(MAĞDUR): İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
KONU: Müvekkilimize 5651 sayılı kanun uyarınca internet yolu ile hukuka aykırı bir şekilde kişilik haklarına saldırı mevcuttur. Aşağıda belirttiğimiz sitelerde müvekkilim ………….. hakkında gerçek dışı haberler yer almaktadır. İlgili haberlerin hemen kaldırılması ve erişim engeli getirilmesi talep edilmektedir.
ŞÜPHELİ: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
AÇIKLAMALAR:
- …………tarihinde, internet üzerinden gerçekleştirdiğim alışverişte, … com sitesinden … iletişim firmasından … isimli şahıstan …-TL bedelli bir … marka ………. satın aldım. Ancak şahıs, gönderdiği ürünün muadili olmayan, faturası olmayan ve arızalı bir telefon olduğunu tespit ettim.
(Bu kısımda yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- Konuyla ilgili olarak şahıs ve aynı işyerinden kargoya veren … isimli şahısla telefon görüşmeleri gerçekleştirdim. Ancak herhangi bir yardım alamadım ve ürünü iade etmek istediğimde geri alınmadı. İlgili tüm işlemlere dair belgeleri ekte sunmaktayım. Bu hususta gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.
HUKUKİ DELİLLER: Fatura Suretleri, ………. ile gerçekleşen mail ve mesajların ileti dökümü ve sair her türlü yasal delil
NETİCE-İ TALEP: Üstte özetlediğim sebepler ışığında, şüphelinin sorumluluğunun belirlenebilmesi ve hukuki süreç yürütülebilmesi amacıyla hakkında ceza davası açılması talebimizi saygılarımla iletiyorum.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Şikayet Tabi Suçlar
- TCK Madde 86/2
Kasten Yaralama suçunda daha az cezayı gerektiren hal:
Basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte olması hali- TCK Madde 89/5
Taksirli Yaralama (Bilinçli Taksir hali hariç)- TCK Madde 102
Cinsel Saldırı- TCK Madde 104/1
Reşit Olmayanla Cinsel İlişki- TCK Madde 105
Cinsel Taciz- TCK Madde 106/2. cümle
Malvarlığına Yönelik Tehdit- TCK Madde 116/1
Konut Dokunulmazlığının İhlali- TCK Madde 117/1
İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali- TCK Madde 123
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma- TCK Madde 125-131
Hakaret (Kamu Görevlisine Görevinden Ötürü İşlenen Hariç)- TCK Madde 139
Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar (Kişisel Verilerin Kaydedilmesi, Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme ve Veri Yok Etmeme Hariç)- TCK Madde 144
Hırsızlık Suçunda daha az cezayı gerektiren haller:
Paydaş ve elbirliği ile malik olunan mal üzerinde hırsızlık
Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın tahsili amacıyla hırsızlık- TCK Madde 146
Kullanma Hırsızlığı- TCK Madde 151
Mala Zarar Verme- TCK Madde 155
Güveni Kötüye Kullanma- TCK Madde 156
Bedelsiz Senedi Kullanma- TCK Madde 159
Dolandırıcılık Suçunda Daha Az Cezayı Gerektiren Haller:
Hukuki ilişkiye dayanan alacağın tahsili amacıyla suç işlenmesi- TCK Madde 160
Kaybolmuş veya Hata Sonucu Ele Geçmiş Eşya Üzerinde Tasarruf- TCK Madde 167/2
Cezada İndirim Yapılmasını Gerektiren Şahsi Sebep- TCK Madde 209/1
Açığa Atılan İmzanın Kötüye Kullanılması- TCK Madde 233/1
Aile Hukukunda Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali- TCK Madde 239/1-2
Ticari Sır, Bankacılık Sırrı veya Müşteri Sırrı Niteliğindeki Bilgi ve Belgelerin Açıklanması- TCK Madde 342/2
Yabancı Devlet Temsilcilerine Karşı İşlenen Hakaret Suçu
Şikayetin işleme konulabilmesi için şikayetin soyut ve genel nitelikte olmaması gerekmektedir. Buna karşın şikayetin yalnızca fiil belirtilerek yapılması mümkündür. Gerekli araştırma savcılık makamınca gerçekleştirilecektir.
Şikayet dilekçesinin hazırlanmasını takiben, dilekçe 3 nüsha olacak şekilde çoğaltılır ve dava dosyasına konulur.
Dava dosyası adliyelerde bulunan baro odalarından temin edilebilir.
Dosyanın yukarıda izah edildiği şekilde hazır hale getirilmesi ile, dilekçeye müracaat savcısından havale alınır. Müracaat savcısından havalenin alınmasını takiben, savcılık soruşturma evrak kayıt bürosuna gidilir. Havale alınan dilekçe ile ekindeki evrakları teslim alan görevli memur, evrakın sisteme kaydını yapar.
Evrakın sisteme kaydının tamamlanması ile şikayette bulunana “hazırlık numarası” veya diğer adıyla “soruşturma numarası” verilir.